Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vilket gymnasieprogram passar om jag vill bli arkitekt?

07 feb 2022
FRÅGA
Hej, jag går i nian och jag vill bli arketekt, men jag vet inte om jag ska välja naturvetenskap eller naturvetenskap och samhälle. Kommer jag att vara behörig oavsett vad jag väljer? Eller är det bättre att att välja med samhälle?

Svar:

09 feb 2022

Hej,

Vad roligt att du vill bli arkitekt! Om du vill bli arkitekt kan du efter gymnasiet välja att läsa ett renodlat arkitektprogram, ett civilingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur eller ett byggnadsingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur. 

Beroende på utbildning kan kraven variera så kom ihåg att du måste kolla med respektive högskola/universitet som du vill gå på! Men här är ett exempel: för arkitektutbildningen på KTH i Stockholm, Chalmers i Göteborg, Lund och UMA i Umeå är behörighetskraven: Matematik 3b alternativt 3 c, Samhällskunskap 1 b alternativt 1a1+1a2, Naturkunskap 2 (kan ersättas med Kemi 1 samt Fysik 1).

Så länge du får de kurser du behöver spelar det ingen roll vilket program eller vilken inriktning du går. För just de behörigheter jag räknade upp här så fungerar Naturvetenskapsprogrammets båda inriktningar lika bra.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information