Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Behörighet till gymnasiet utan engelska

31 jan 2022
FRÅGA
Hej, jag har kommit till Sverige i 2017 där 5an och 6an gick jag speciell klass för att lära mig svenska, i 7an så började jag vanligt klass, har alltid haft problem med engelskan och i min hemland gjorde vi inte så mycket engelska, så jag undrar om jag kunde få dispens? För har börjat engelska med Sveriges Nivå när jag kunde knappt nånting

Svar:

01 feb 2022

Hej! 

Det är inte helt omöjligt att du kan få dispans så jag tycker absolut du ska undersöka möjligheten. "Det går att få dispens på kravet på godkänt betyg i engelska för att bli behörig till gymnasieskolan. I sådana fall krävs det att man på grund av speciella personliga förhållanden inte har haft möjlighet att delta i undervisning i engelska under en betydande del av sin tid i grundskolan eller motsvarande utbildning, till exempel utländsk utbildning. Man ska också ha förutsättningar att klara studierna på det program man sökt." (skolverket, 2022) du kan läsa mer här. Kontakta syv på din skola för att få mer information kring hur du kan gå vidare med situationen. Lycka till!

Vänliga hälsningar 

Cecilia, Syv 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information