Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hoppa av gymnasiet

31 jan 2022
FRÅGA
Hej, Jag går 1an på gymnasiet igen i år då jag förra året pluggade upp mina betyg i grundämnen.
Men jag har alltid haft väldigt svårt och jobbigt med skolan dom 3 senaste åren då min psykiska hälsa har satt käppar i mina hjul, har därför nu kommit fram till att jag vill hoppa av gymnasiet då jag hellre väljer mitt mående framför att någon annan säger att jag måste gå skolan.
Har typ en plan för mig vad jag vill göra då jag hoppat av, B-körkortet håller jag på med privat och då det finns jobb att få utan särskild utbildning men kräver B-kort har jag en viss möjlighet till jobb. Sedan då jag blivit 21 får jag ansöka om vuxenutbildning till just det jag vill bli genom Liljaskolan.

Frågan är då hur jag ska få min mamma med på banan, jag fyller 18 om knappt 3 månader så då är det upp till mig men min mamma vill ej att jag ska bo hemma och inte göra någonting då det bara kostar henne. så hur kan jag gå vidare relativt fort så jag får någonting att göra om dagarna tills dess att jag har körkort och lättare kan hitta jobb.
Och hur ska jag meddela allt detta till min skola?

Svar:

03 feb 2022

Hej! 

Att hoppa av gymnasiet är ett stort steg har du fått stöd av tillexempel syv på skolan för att fatta detta beslut annars rekommenderar jag dig att boka in ett samtal. Då du just nu är minderårig måste vårdnadshavare vara delaktig i beslutet att du ska hoppa av. 

Om du efter du fyllt 18 har hoppat av gymnasiet är din mamma inte längre försörjningsskyldig för dig, det betyder att du behöver ha en inkomst för att kunna leva, betala hyra, köpa mat och så vidare. Det du kan göra för att snabba på det hela är att redan nu börja söka jobb. Du skriver att din psykiska hälsa varit i obalans de senaste åren om detta inte är pga skolan kanske det är lättare för dig att få hjälp och stöd att arbeta med hälsan under skoltiden snarare än när du är ute på arbetsmarknaden? Hur du än gör så är det som du säger viktigt att du ska må bra! 

Vänliga hälsingar 

Cecilia, syv 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information