Skillnad på olika inriktningar på ekonomiprogrammet

30 jan 2022
FRÅGA
Hej!

Jag har gått snart hela ettan på linjen restaurang och livsmedel och känner mig inte riktigt nöjd med det. Jag vill gärna bli mäklare eller något inblandat med ekonomi och är mer sugen på att då söka till ekonomiprogrammet och gå om ettan där. Men jag förstår inte riktigt vad skillnaden är på ekonomi och juridik. Vilka olika yrken man kan få på dem olika inriktningarna. Men även vad det är för kurser och vad det skiljer för kurser åt på dem två inriktningarna.

Svar:

01 feb 2022

Hej! 

På ekonomiprogrammet inriktning juridik läser du 

Filosofi 1 50p

Psykologi 2a 50p

rätten och samhället 100p

affärsjuridik 100p

På ekonomiprogrammet inriktning ekonomi läser du 

Entreprenörskap och företagande 100p 

Företagsekonomi 2 100p 

Matematik 3 100p 

Då ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program får du inget yrke direkt efter gymnasiet på någon av inriktningarna. Beroende på vad du vill studera på högskolan kan de olika inriktningarna vara av betydelse då du inte får med dig samma kurser och därför kanske inte uppfyller behörigheten. För fastighetsmäklare behöver du utöver grundläggande behörighet( det får du av ekonomiprogrammet) ha läst 

-Matematik 3b eller 3c (får du på inriktning ekonomi men ej juridik) 

-Samhällskunskap 1 b eller 1a1+1a2 (får du på ekonomiprogrammet)

- Engelska 6. (får du på ekonomiprogrammet) 

Skulle du gå ekonomi inriktning ekonomi blir du direkt behörig till att söka till fastighetsmäklare efter gymnasiet, väljer du däremot juridik inriktningen behöver du lägga till matematik 3 som individuellt val för att bli behörig. 

Vänliga hälsningar 

Cecilia, syv 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information