ansöka till gymnasiet, gör jag rätt

28 jan 2022
FRÅGA
Hej! Jag har precis valt gymnasium inför den preliminära antagningen och det känns som att jag har gjort fel? Därför att jag kunde inte gå vidare med min ansökan ifall man INTE valde moderna språk och inriktningen, samt svenska? Ska det vara så när man söker in sig till gymnasium via dexter? Därför att jag tyckte det var ganska tidigt och redan att bestämma sig vilket inriktning man vill välja samt 2 saker till, så jag vet inte riktigt ifall DET ÄR SÅHÄR det går till när man väljer gymnasium?

Ifall man inte REDAN behöver att välja så betyder det bara att jag har gjort fel inom min ansökan, för jag valde en inriktning på en av mina handsval där jag absolut inte vill läsa om.

Så min fråga är - Är det såhär det går till när man ansöker sig till gymnasium? Att man alltså behöver söka in sig till både inriktning, svenska samt moderna språk?
Sedan så undrar jag också - Ifall man behöver stå i kö IGEN ifall man gör omval? Och blir risken då att man inte har lika stor chans att komma in nånstans eller?

Svar:

31 jan 2022

Hej! 

När du söker till gymnasiet är det vanligt att man väljer inriktning direkt då skolan kan ha begränsat antal platser. Därför är det viktigt att man rangordnar utbildningarna/inriktingarna (när det finns) rätt från början. Ta gärna hjälp av syv på din skola alternativt kontakta antagningskansliet i din kommun som kan hjälpa dig med svar på dina funderingar så det blir rätt. 

Vänliga hälsingar 

Cecilia, syv

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information