Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Behörighet lärare

27 jan 2022
FRÅGA
Hej!
Jag går nu i årskurs 2 i humanistiska programmet. Det jag undrar är om jag vill bli engelska gymnasielärare, vilken matte är det som krävs? Räcker det med att jag får godkänt i matematik 1B eller måste jag också få godkänt i matematik 2b?

Sen jag undrar om ungefär hur mycket en engelska gymnasielärare får lön i månaden.

Svar:

31 jan 2022

Hej! 

För att bli behörig till ämneslärare med inriktning engelska behöver du ha 

-Grundläggande behörighet

- Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

-Engelska 6

Du behöver även ha behörigheten till ett annat ämne då ämneslärare har 2 ämnen som de undervisar, tillexempel för ämneslärare historia engelska krävs att du även läst historia 1b. Då matematik 2b inte är obligatoriskt på humanistiska programmet behöver du ej läsa den kursen men det skulle vara gymnasiet att läsa då den ger dig meritpoäng och ökar dina chanser att komma in på högre utbildningar. 

Gällande lön går det inte ge någon exakt siffra då det skiljer sig beroende på vart i lande du bor. försök leta statistik på nätet alternativt kontakta fackföreningen kopplat till yrket för att få hjälp med detta. Lycka till med studierna ! 

Cecilia, syv 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information