Söka till universitet med utländska gymnasiebetyg

20 jan 2022
FRÅGA
Hej.
Jag heter*********** och jag bor i Solna här i Stockholm.
Jag har kommit till Sverige den 25 februari 2021.
Jag är klar med allt min gymnasium i Grekland och gjag har betyg.
Men jag vill fråga
Eftersom jag vill studera här i Universitet för Business and Economics men kanske min betyg är inte så bra, kan jag göra några extra kurser här i Sverige för att höja mitt genomsnitt och senare ansöka som international applicant eller jag kan inte gör det?
Om jag kan inte gör det,vad annat kan jag göra?
Kan jag gå i Universitet om jag studerar i Komvoux och gör alla kurser som behöver där?Men ska jag behöva 2.500 poäng eller 19 average grade? När kan jag hitta dem?
För nu jag studerar svenska och ska jag börja också med engelska nästa månad eftersom jag måste prata flytande engelska så ska jag göra till engelska 7 kurser.
I want from you,if it’s easy, just a little guidance.I mean,i am in the air, i don’t know where to give my attention to.
I have sent my grades from high school diploma in Greece to UHR so i am waiting for their answer that will take 3 to 6 months max,and after that i will know how my grades are translated to Swedish System,but after that, what can i do ? Can i do courses here in Sweden so to raise my average grade in my Greeces diploma or i have to start from the beginning like a national and how that works? Because i am a lot confused I don’t know nothing and I want just to make a plan with someone who knows about those to help me so to start the courses that i need for to be accepted from Stockholm Economics University.
I know it will be not easy but i am a very hardworking person and i am really interesting,just i want a little guidance!

Svar:

25 jan 2022

Hej! 

Först och främst, välkommen till sverige! Att du redan har skickat in din utländska examen till UHR är ett steg i rätt riktning för att kunna validera och se vad din utbildning motsvarar i det svenska systemet. Grundregeln är att ger en utbildning behörighet till högre studier i hemlandet ska den även göra det i Sverige men det finns undantag. För att få grundläggande behörighet behöver du utöver en gymnasieutbildning som är likvärdig en svensk sådan även ha läst 

Svenska 3 

Engelska 6

och Matematik 1 

Utöver den grundläggande behörigheten behöver du även läsa in särskild behörighet det vill säga vilka förkunskaper kräver den utbildning som du är intresserad av att du har. Som jag förstår det så läser du redan svenska och snart engelska på komvux, jag rekommenderar att du bokar in en tid med studie och yrkesvägledaren på skolan för att göra upp en studieplan för hur du ska kunna läsa in den särskilda behörigheten till utbildningen du är intresserad av.  

Lycka till med studierna och fortsätt kämpa! 

Cecilia, syv 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information