Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Behörighet efter estetprogrammet

20 jan 2022
FRÅGA
Har man behörighet att utbilda sig till alla olika områden inom de yrken man kan bli efter Estet?

Det är så att mitt gymnasieval står framför mig och jag står mellan Naturvetenskapsprogrammet (natur, sam) och Estetprogrammet (musik, och den nya profilen Estet #plus). Min fråga är då, om jag väljer estet, kommer jag ha behörighet till att söka utbildningen till alla t.ex. advokatyrken, arkitektyrken eller läkaryrken mm? Alltså jag menar olika områden inom yrket eller kan man bara bli t.ex inredningsarkitekt? För man säger att man kan bli si och så och jag vet att man kan söka till juristutbildningen. Men kan man då bli vilken typ av advokat som helst? Och alltså specialisera sig inom många olika områden eller blir mina val begränsade om jag väljer Estet #plus? Och i så fall vad råder ni mig att göra??

Svar:

24 jan 2022

Hej! 

Enligt min erfarenhet kan du inte läsa in behörighet till sedvanliga naturorienterande yrken som läkare och veterinär genom att gå estetprogrammet. Gällande din fråga kring advokat så behöver du först utbilda dig till jurist och sedan arbeta inom området för att få avlägga advokatprov, du kan läsa mer här. Jag kan inte se några hinder att bli advokat med estetprogrammet som grund under förutsättning att du uppfyller behörigheten för att studera till jurist. Jag råder dig att noggrant kontrollera behörigheten till de högre utbildningarna som du är intresserad av för att se att du uppfyller dom genom estetprogrammet. Tänk på att skulle du vilja gå estet kan du alltid läsa upp behörighet som du inte redan har på komvux i efterhand! 

Lycka till

Cecilia, syv 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information