Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

värt att läsa moderna språk på gymnasiet nivå 1

18 jan 2022
FRÅGA
Hej! Jag går i nian just nu och går inte på moderna språk. Jag undrar om jag kan välja till det i gymnasiet och faktiskt kunna hänga med och ikapp det andra om jag nu väljer moderna språk 1. Eller måste man ha grunderna från låg-högstadiet innan? Men också om det ens är värt att välja språk 1 eftersom man inte får några meriter för det.

Svar:

21 jan 2022

Hej! 

Börjar du läsa moderna språk på gymnasiet så kommer du börja på nivå 1. De som läst moderna språk under grundskolan börjar sitt språk på nivå 3 när de kommer till gymnasiet. För att få 0.5 meritpoäng för språket behöver du ha godkänt betyg i nivå 3. Humanistiska programmet innehåller 200poäng moderna språk som är obligatoriskt och då finns kanske möjlighet beroende på skolan att lägga till moderna språk 3 som individuellt val och på så sätt få med sig meritpoängen. Även utan meritpoäng kan kunskaper i ett språk vara nyttigt i framtiden. 

Vänliga hälsningar 

Cecilia, syv 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information