Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Bli tandläkare vilka betyg behövs

16 jan 2022
FRÅGA
Hejsan!

Jag vill bli tandläkare och tänker därför välja natur inr natur. Undrar dock om det är ett måste att ha A på alla ämnen. Vad är det som händer om man t.ex. inte klarar ett ämne? som t.ex. matte 4? Kan man fortfarande plugga till det? Vilka ämnen kommer med i natur?

Jag går i 8:an och har ett C på matte, inte bästa på det men att bli tandläkare är verkligen det jag strävar efter.

Tacksam för svar!

Svar:

20 jan 2022

Hej!

Kul med en din framtidsplan att bli tandläkare. 

Här hittar du mer information om naturprogrammet just matematiken måste du klara då matematik 4 är en del den särskilda behörigheten för att bli behörig till tandläkarprogrammet. Oftast är konkurrensen om platserna till utbildningen hård därför krävs ofta höga betyg. Lägst intagna på programmet HT2021 hade ett snitt på 20.70, har du A i alla ämnen och inte läst något som ger meritpoäng under gymnasiet har du ett snitt på 20.0. Därför behöver du tidigt planera dina kurser och se till att få med några kurser som ger meritpoäng för att maximera dina chanser att komma in. Tänk på att du också kan skriva högskoleprovet för att öka dina chanser att komma in på utbildningen då du konkurrerar om fler platser. Ytterligare ett sätt att nå din dröm kan vara att studera utomlands. Våga följa din dröm och bli inte avskräckt av de höga betygen du "behöver" det finns alternativa vägar som du kanske förstår efter mitt svar! 

Lycka till 

Vänliga hälsningar 

Cecilia, Syv

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information