Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Bli veterinär eller läkare

13 jan 2022
FRÅGA
Hej! jag har 295 meritpoäng och vill gå Naturvetenskapsprogrammet. Jag älskar NO, har A i alla NO ämnen, men är inte lika bra på matte då jag bara har E. Det betyder dock inte att jag inte gillar matte utan jag tycker det är roligt att klura ut uppgifter. Varför jag vill ta natur är för att jag vill plugga till veterinär efteråt, eller gynekolog.
- Krävs det högt betyg i matte för att bli veterinär/gynekolog? Vad händer om man får F i matte och A i de andra ämnena? Kan man fortfarande följa sina drömmar?

Svar:

20 jan 2022

Hej! 

Naturprogrammet inriktning natur gör dig behörighet att söka både till veterinär alt läkare (början på utbildning till gynekolog). Båda dessa program är populära och konkurrensen om platserna är stor. Lägst intagna 2021 på veterinär  respektive läkare hade ett snitt på 20.73 och  21.67 av max (22,5). En person som har har A i alla ämnen har 20.0 detta innebär att en måste läsa kurser som ger meritpoäng för att nå ett tillräckligt snittbetyg. Du kan inte komma in på utbildningarna om du har F i matematik däremot så kan du läsa upp ett F på komvux för att bli godkänd, detta kan dock påverka dina möjligheter att komma in på de utbildningar du är intresserad av. För att öka dina chanser att komma in på de utbildningar du är intresserad av kan du skriva högskoleprovet då du konkurrerar om fler platser på utbildningarna, du kan läsa mer här. Fortsätt följa dina drömmar men var inte rädd för att bredda möjligheterna genom att skriva högskoleprovet eller kanske tom studera i ett annat land! 

Lycka till! 

Cecilia, Syv

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information