Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Meritpoäng komvux

10 jan 2022
FRÅGA
Hej!
Jag blev sjuk när jag var i gymnasiet och avbröt studierna tills jag blev bättre. Nu mår jag bättre och går nu på komvux för att få min gymnasieexamen i samhällskunskap. Denna terminen kommer jag göra mitt komvuxarbete och då få gymnasieexamen. Jag vet att jag vill fortsätta studera på universitet men har ännu inte bestämt mig för vad jag ska bli. Jag vet att om jag behöver någon behörighet till något universitetsprogram så kan jag alltid göra det på komvux även om jag redan har gymnasieexamen. Min fråga är att om jag bestämmer mig för att läsa någon kurs med meritpoäng för att höja mitt meritvärde (jag har redan läst Engelska 7 och Spanska 3) kommer jag kunna få dessa poäng även om jag redan har gymnasieexamen? T.ex om jag väljer att nästa år läsa matematik 3 och 4. Kommer jag då få 1 (0,5+0,5) meritpoäng från dessa (om det programmet på universitetet som jag söker till inte kräver dessa kurser) även fast jag redan detta år har fått gymnasieexamen?

Alltså kan jag läsa kurser och få meritpoäng från dessa kurser om jag redan har gymnasieexamen eller får man bara meritpoäng om man inte redan har fått gymnasieexamen? Funkar det att om jag känner nästa år att jag inte har tillräckligt höga poäng för att komma in på det program jag vill ha, att jag då läser kurser med meritpoäng för att höja mitt medelvärde även fast jag redan har gymnasieexamen?

Svar:

15 jan 2022

Hej! 

Du kan läsa in fler kurser efter din gymnasieexamen för att göra en så kallad meritpoängskomplettering. Tänk på att du inte kan få mer än 2,5 poäng totalt i meritpoäng. 

här kan du läsa mer om meritpoäng när du kompletterar din komvuxexamen. Ett alternativ kan vara att inte ta ut din examen förens du läst in de meritpoängen som matten kan ge dig, prata med syv på din skola för att få råd om vad som är mest gynnsamt för dig! 

Vänliga hälsningar 

Cecilia 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information