Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Bli forskare veterinär eller läkare

10 jan 2022
FRÅGA
Hej!

Jag går i 9:an och har 295 meritpoäng (HT) och jag har bestämt mig för att söka till Norra Reals gymnasium, inriktning Samhällsvetenskap. Min syster går där och hon har helt enkelt undersökt alla närmaste gymnasium och tyckte att Norra Real var det bästa valet och att jag också ska söka till samma. Jag ville först gå inriktning Naturvetenskap men hon pratade med mig och sade att de har väldigt många prov och att det är typ omöjligt. Vi har samma betyg i matte (E), men jag har A i samtliga NO ämnen. Problemet är att jag verkligen vill bli gynekolog eller veterinär, fast jag tror inte att man kan bli det om man inte går inriktning Naturvetenskap? Finns det något annat sätt till dessa yrken?

Mvh, Sabina

Svar:

15 jan 2022

Hej Sabina! 

vad snällt att din syster vill hjälpa dig med ditt gymnasieval men tänk på att ni är olika personer med olika intressen och styrkor och vad hon uppfattar som omöjligt kanske är helt rimligt för dig och din situation. För att bli veterinär och läkare behöver du grundläggande behörighet samt Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4 för att vara behörig. Detta får du av naturprogrammet! Du kan även läsa ett annat program och sedan lägga till vissa av behörigheterna som individuella val och sedan läsa in resterna behörigheten på komvux senare i livet. Läser du på komvux blir din totala utbildningslängd längre! Lycka tilll 

Vänliga hälsingar  

Cecilia 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information