Hur får jag jobb inom insatsstyrkan?

07 jan 2022
FRÅGA
Hej!
Jag skulle vilja jobba inom insatsstyrkan när jag blir äldre, men nu ska jag välja ett gymnasium ,vilket skulle ni tipsa mig så att jag kommer in ditt, jag vet att det är inte säkert att man kommer men vilket skulle vara bäst.

Svar:

08 jan 2022

Hej! 

För att kunna arbeta inom den nationella insatsstyrkan behöver du i grunden ha någon form av polisiär utbildning som polisexamen eller från några utvalda myndigheter, exempelvis Försvarsmakten och Kustbevakningen. Här kan du läsa mer: https://polisen.se/om-polisen/jobba-hos-polisen/var-verksamhet/jobb-insatsstyrkan/ 

För Polishögskolan krävs grundläggande behörighet + Historia 1b, alt 1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b, alt 1a1+1a2. Sedan behöver du uppfylla medicinska och fysiska krav samt genomgå antagningsprov och psykologisk utvärdering. 

För att uppnå behörighetskraven kan du gå någon av samtliga högskoleförberedande program utom Teknikprogrammet där du bara läser Historia 1a1, så du behöver lägga till Historia 1a2 för att uppnå behörighet. Du bör utgå ifrån dina intressen och vad du tror är roligt. Om du vill gå ett yrkesförberedande program behöver du se till att du får med dig kurser för grundläggande behörighet samt den särskilda behörigheten. Om du inte får det kan du alltid läsa till det via Komvux efter gymnasiet. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information