Började aldrig gymnasiet men vill göra det nu. Hur gör jag?

05 jan 2022
FRÅGA
hej! jag är 19 år och vill börja plugga, har gått klart grundskolan men började aldrig gymnasiet och hade velat göra det nu istället men fattar inte riktigt hur jag ska gå till väga?
hade gärna velat hitta en skola som är online, är också osäker på vilken linje jag vill gå då tanken är att jag vill plugga vidare sedan.

Svar:

05 jan 2022

Hej! 

Man får börja i gymnasieskolan, senast vårterminen det år man fyller 20 år så om du hinner innan det så går det bra. Då ska du kontakta gymnasieantagningen i din kommun så att du får inloggningsuppgifter till ansökan. Det är inte många gymnasium som har distansundervisning, men det är en möjlighet på Korrespondensgymnasiet. Det är en populär skola så det krävs en hög merit för att bli antagen. 

Om du inte hinner så kan du läsa ett gymnasieprogram på Komvux istället. Där har du möjlighet att läsa mer på distans och lägga upp din studietakt utefter dina önskemål. Ta kontakt med ett vägledningscentrum i din kommun så du får hjälp med ditt val. Där finns även studie- och yrkesvägledare du kan prata med. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information