Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Jag vill forska inom psykologi, hur gör jag det?

04 jan 2022
FRÅGA
Hej, jag vill forska inom psykologi (som tex ätstörning, depression mm) och har läst och sökt runt men hittar inte riktigt något svar. Undrar vilken linje jag ska gå och vad jag ska välja för utbildning efter gymnasiet på högskolan. Och jag förstår inte heller hur jag kan bli forskare inom ämnet, jag vet lite men förstår inte hur det går till och vilka steg jag måste ta för att bli det. Tack

Svar:

05 jan 2022

Hej! 

Du kan forska inom området utifrån flera olika professioner. Du kan utbilda dig till socionom, specialistläkare och psykolog exempelvis. Då utbildar du dig till någon av föregående professioner för att sedan ansöka om att forska. Det kan även finnas möjlighet, under exempelvis Läkarprogrammet att börja forska under utbildningen. Detta kan variera mellan utbildningar och krav. Du kan även doktorera inom psykologi genom att först avklara en treårig kandidatexamen i ämnet, sedan läsa vidare till en masterexamen som är ytterligare två år och sist doktorera. 

Det beror lite på var du vill ha din grund och om du vill arbeta med fältet innan för att få erfarenhet. 

Jag skulle föreslå att du pratar med studie- och yrkesvägledare på skolan nu för att bolla tankar och idéer och kunna komma fram till en start på din utbildnings- och karriärplan. Det finns olika vägar och program att välja utifrån vad du gärna vill arbeta med och utifrån vilken profession. Din SYV kan hjälpa dig att navigera fram till ett val som du tycker känns bra. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information