Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag bli arkitekt om jag går sam?

04 jan 2022
FRÅGA
Hej! Jag har snart mitt gymnasium val och jag behöver lite hjälp på vad jag kan välja. Jag har alltid varit intresserad inom yrket arkitekt men känner på mig att teknik eller naturprogrammet kommer vara för svårt. Jag undrar ifall om man kan välja exempelvis samhäll som gymnasielinje och bli arkitekt av det.

Svar:

04 jan 2022

Hej! 

Spännande med arkitekt!

För att bli behörighet till Arkitektprogrammet behöver du grundläggande behörighet + Matematik 3b/c, Naturkunskap 2 samt Samhällskunskap 1b (alt. 1a1+1a2). Du kan läsa Samhällsvetenskapliga programmet och söka vidare till arkitekt om du lägger till Matematik 3b/c och Naturkunskap 2. Detta kan du göra genom ditt individuella val. Samhällskunskap 1b ingår redan i programmet så den har du redan med dig. 

Du kan använda dig av Behörighetsvisaren för att se vad du blir direkt behörig till samt vad du behöver lägga till för att få behörighet till önskad utbildning utifrån olika gymnasieprogram. Du hittar den här: https://utbildningsguiden.skolverket.se/behorighetsvisaren?flow=program&program=SA 

Här kan du läsa mer om att bli arkitekt: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/arkitekt-11446 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information