Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur ska jag övertala mina föräldrar om att få flytta?

04 jan 2022
FRÅGA
Hej! Jag är en 15-årig tjej som ska börja gymnasiet till hösten, och har en rätt stor fråga jag skulle behöva hjälp med. Jag tänker plugga juridik, men i Skövde, där jag är född. Problemet är att samma/liknande utbildningar finns här i Stockholm, och jag har för mig att man då inte kan få något typ av bidrag av kommunen (till exempel inackorderingsbidrag). Är detta sant? Mina föräldrar hatar idén att jag ska flytta när jag bara är 16 år gammal, vilket jag kan förstå, men hur ska jag lägga upp förslaget med lägst risk för bråk. Jag vill flytta pga otrevliga minnen där jag bor just nu, men de tycker att det känns som att jag flyr. Detta är helt fel, eftersom att jag har velat flyttat tillbaka sedan jag var 9-10 år gammal.

Tacksam för hjälp

Svar:

04 jan 2022

Hej! 

Det stämmer att du inte blir beviljad Inackorderingstillägg om programmet erbjuds i din hemkommun. Då förväntas du söka dit. Du kommer också hamna i andrahand då elever bosatta i kommunen kommer ses som förstahandselever. Om du ändå vill söka till en annan kommun kommer du behöva finansiera det själv. Eventuellt om någon släkting bor kvar? Eller på annat sätt med hjälp av dina föräldrar. 

Om detta är något du vill tycker jag att du till en början ska prata med dina föräldrar och berätta varför du vill flytta. Och om det är något speciellt med programmet som intresserar dig. Tyvärr kan jag inte ge dig några bättre alternativ än att ni pratar hemma och hör varandras sida. 

Du kan även prata med studie- och yrkesvägledare på skolan om alternativ där du bor nu, men även om det kan finnas andra förslag i närheten eller generellt hur tankarna går hos dig. Hen kan hjälpa dig navigera genom gymnasievalet. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information