Kan jag gå naturbruk och söka till psykolog?

03 jan 2022
FRÅGA
Hej. Jag vill bli psykolog men jag hade gärna velat gå naturbrukslinjen på gymnasiet. Jag hade behövt veta vad jag behöver för att kunna bli psykolog. Jag vet redan att jag kommer att få matte 1a och jag kan lägga till matte 3b och 3c, och man får också samhällskunskap 1a. Räcker samhällskunskap 1a eller behöver jag mer. Vilka krav finns för att kunna utbilda sig till psykolog. Jag har läst på hemsidan men förstår inte riktigt vad som menas med grundläggande behörighet och det som är skrivet om samhällskunskap. Behöver man minst matematik 1b och samhällskunskap 1a eller är det något annat som gäller? Jag är bara förvirrad. Jag hoppas att mina frågor inte är förvirrande, jag är bara stressad.

Svar:

03 jan 2022

Hej! 

Jag förstår att det kan vara förvirrande och stressigt med vad som går att söka och inte, samt olika behörigheter. Men jag ska försöka bena ut det för dig.

Grundläggande behörighet innebär att du måste ha:

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng
  • Ett godkänt gymnasiearbete
  • Godkänt i Svenska 1, 2 och 3/Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 5 & 6 samt Matematik 1.

Sedan kan jag säga att du INTE får med dig detta genom att gå Naturbruksprogrammet, då det är ett yrkesförberedande program och inte ett högskoleförberedande. Om du ändå vill gå Naturbruksprogrammet behöver du välja till kurser i Svenska och Engelska för att få med dig den grundläggande behörigheten. 

Sedan för att bli behörig till Psykologprogrammet krävs grundläggande behörighet + Matematik 2a/b/c och Samhällskunskap 1b (eller 1a1+1a2). För dig skulle detta innebära att utöver kurser i Svenska och engelska behöver du också läsa till Matematik 2 och Samhällskunskap 1a2, då du bara läser Matematik 1a och Samhällskunskap 1a1 på Naturbruksprogrammet. 

Du kan välja till 200 poäng i individuellt val, alternativt svenskan och engelskan och sedan kan det även finnas utrymme att välja några kurser inom din programfördjupning. Men det kan variera. Du behöver då i god tid prata med studie- och yrkesvägledare på gymnasiet och säga till att du vill lägga till kurser för den särskilda behörigheten. 

Om du inte hinner läsa till allt som krävs för att bli behörig till Psykologprogrammet kan du alltid läsa upp behörigheten på Komvux efter gymnasiet. 

Ingenting är omöjligt gällande att läsa till kurser efter gymnasiet och huvudsaken är att du trivs på programmet du går.

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information