Ska jag välja Sam eller Natur?

31 dec 2021
FRÅGA
Hej,

Jag ska börja andra terminen i 9:an och därför kommer jag välja gymnasielinje snart. Jag har längre funderat och funderat men varje gång jag tror att jag har bestämt mig så börjar jag ifrågasätta mitt beslut och därför börja tänka om och om igen.

Just nu står det mellan Naturvetenskap och Samhällsvetenskap med inriktning beteende. Varför just de två har jag inte riktigt ett helt svar till. Jag vet inte vad jag vill jobba med när det väl är dags att jobba, men jag vet att jag vill plugga på universitet efter gymnasiet, därför högskolförberedande.

Jag har som sagt funderat på att välja natur men sen så tänker jag på all stress som kommer ske, jag tänker även på mattematiken eftersom jag är inte särskild begåvad och tycker inte att matten är särskild rolig heller, just nu ligger jag på ett B men det är som sagt 9:ans matte och min lärare ger nog ut lite lätta betyg.

Lista till varför jag inte är beredd på att välja natur:
- Prov, föredrar skriftliga uppgifter eller sådant.

- För mycket att kunna, känns inte tryggt att välja.

- Vill inte välja natur och sedan komma ut med låga betyg, alltså låg merit.

Men några saker som får mig att vilja ta natur:

- Biologi brukar vara rätt så kul och intressant.

- Jag blir glad när jag uppfattar något svårt och kan sedan använda det och få bra resultat.

- Brett behörighet, att bli läkare är en av mina intressen.

Som sagt, jag tycker att biologi är för det mesta intressant och roligt, just nu ligger jag på B-nivå inom alla NO-ämnen, men fysik och kemi är inte lika kul som biologi, än så länge. Medan matten kan vara kul när jag väl uppfattar, men det är inte lika lätt för mig att uppfatta matten genomfört med t.ex. samhälle ämnen, vilket leder mig till varför jag vill/inte vill välja samhälle.

Jag funderar på samhällslinjen eftersom jag skulle nog säga att jag är bra på att resonera, vilket används rätt så mycket inom SO:n. Jag har A i allt inom SO förutom historian men 'är rätt så säker på att jag kommer höja mig där också. Jag har alltid haft lätt med samhällsämnen. Men det betyder inte att jag varken gillar de eller tycker att de är kul, jag bara vet att jag kan rätt så mycket när de gäller de. Jag funderar på Samhälle med inriktning beteende eftersom det är något som väcker intresset inom mig, det är intressant att veta just varför människan fungerar på det sätt som den gör, båda psykiskt och fysiskt, vilket får mig att tänka på psykologprogrammet efter gymnasiet.

Men så klart så har jag några orsak till varför jag inte är 100% till att välja samhällsvetenskap:

- Mindre behörighet, vill inte direkt plugga ett fjärde år av gymnasiet.

- Jag kanske ändrar mig och inte vill bli psykolog längre.

- Har sett/hört många klaga på att samhällsprogrammet har mycket onödiga uppgifter och kan vara rätt så tråkigt ibland.

Men det finns även saker som får mig att vilja ta samhälle:

- Känns som ett tryggare val, jag vet att mina resultat kommer vara högre.

- Är rätt så bra inom de ämnen som handlar om samhället.

- Psykologi är något som intresserar mig, filosofi låter även intressant.

Snälla hjälp mig att bestämma för att jag klarar inte detta längre, varje dag ändrar jag mig. Jag ska ansöka från och med den 15 januari till 15 februari. Tack I förväg.

Mvh,
Oroad elev.

Svar:

01 jan 2022

Hej! 

Du ska välja något som du tycker är roligt och där du tror att du kommer trivas de kommande tre åren. Du kan exempelvis kolla igenom programmens programstruktur för att se vilka kurser du läser och om de verkar som något för dig eller inte. Kanske kan det finnas någon avgörande kurs till att du väljer det ena över det andra. 

Som du säger är det ett högre tempo på Natur. Matten går mycket fortare i och med att du ska hinna med fyra mattekurser på tre år, vilket många kan uppleva som tufft. Du ska försöka ligga på minst C är rekommendation om du vill välja natur.

Det är prov på båda programmen. Så att det är mindre prov på Sam är nödvändigtvis inte fallet. Du har exempelvis nationella prov i svenska, matte och engelska på samtliga gymnasieprogram. 

Du kan söka till psykolog oavsett vilket utav programmen du väljer, men du är bara behörig till läkarprogrammet om du går natur-natur. Värt att tillägga är även att det krävs bra betyg för att söka till Psykologprogrammet också, då det är ett populärt program precis som Läkarprogrammet. 

Jag skulle föreslå att du pratar med din studie- och yrkesvägledare på skolan om ditt kommande val. Hen finns där för att hjälpa dig navigera genom gymnasievalet. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information