Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Vilket program ska jag välja?

30 dec 2021
FRÅGA
Hej!
Jag går i nian och ska snart välja gymnasium. Dock har jag svårt att välja program då jag både är intresserad i SO och matte (vilket jag har lätt förr). Hur tycker du jag ska tänka?
Samhälls programmet känns självklart då jag gillar SO men inte No så mycket. Dock är det ju inte så mycket matte på samhälls programmet.

Svar:

01 jan 2022

Hej! 

Jag skulle rekommendera dig att kolla på programstrukturen för de olika programmen för att se vilka kurser du läser på vardera program. Exempelvis är Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet liknande med kurser men skiljer sig med inriktningarna. 

Här kan du se strukturen för Sam: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet 

och här finns Ekonomi: https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet 

Du har även möjlighet att välja till mer matte på Sam genom ditt individuella val, vilket är 200 poäng. Motsvarar två 100 poängskurser. 

Prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan om du känner att du behöver mer råd och tips. Hen finns där för att hjälpa dig navigera genom ditt gymnasieval. Prata även med kompisar och hemma med familjen om dina tankar och funderingar. Ibland kan det behövas att man säger saker högt och till någon annan för att känna vad man verkligen vill.

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information