Vilken skola ska jag välja?

30 dec 2021
FRÅGA
Hej, Jag är en tjej som går i nian och ska söka in till ett gymnasium i Februari. Jag vet att jag vill gå Ekonomiprogrammet. Men jag har två skolor som favoriter, det finns både för och nackdelar med båda skolorna. Ena skolan är där jag bor och den andra i en annan stad. Den skolan i en annan stad är mindre,men jag vill inte åka tåg. Den skolan som ligger nära mig, den är liten och så kommer jag ha närmare till mina vänner. Men dom ska gå ett annat program, men på samma skola. Vilken skola ska jag välja?

Svar:

01 jan 2022

Hej! 

Det är bara du som kan svara på den frågan. Du ska utgå ifrån vad du själv vill och vilken skola du tror skulle vara bäst för dig. Om du inte är intresserad av att pendla, är det då rätt att välja en skola du måste pendla till? Om dina kompisar går ett annat program än du själv, tror du fortfarande att skolan kommer kännas bra för dig? 

Du ska välja den skolan som känns som den bästa matchningen för dig. Vad är viktigt för dig helt enkelt. Om det är möjligt kan du besöka skolorna på öppet hus för att få ytterligare en bild av vart du tror att du skulle passa bäst. 

Prata med studie- och yrkesvägledare på din skola nu och ta hjälp. Hen finns där för att hjälpa dig navigera genom gymnasievalet.

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information