Jag tror att jag vill läsa natur men är inte säker!

29 dec 2021
FRÅGA
Hej!
Jag behöver snart söka till gymnasiet och jag får panik. Jag var så säker på vad jag ville gå men nu vet jag inte. Jag vill jättegärna plugga psykologi och använda det inom mitt arbete i framtiden, men jag vill också plugga natur för att jag vill bli någon typ av läkare eller forskare inom det området. Vill verkligen inte gå på komvux för att ta extra kurser efter gymnasiet om jag "väljer fel". Finns det arbeten där man är någon typ av doktor
(natur/natur) som använder psykologi? Vill dock inte bli psykolog. Har funderat på att jag vill forska inom psykologi, hjärnan och kanske lite psykiatri, men jag har ingen aning vad jag EXAKT vill bli och hur jag kommer dit.
Tacksam för svar!
Mvh,
en elev med ångest

Svar:

01 jan 2022

Hej! 

Det finns absolut läkare som arbetar med psykologi. En läkare som specialiserad på psykiska sjukdomar, tillstånd och störningar kallas för Psykiatriker. Du behöver då vara läkare i grunden som sagt och avklarat Läkarprogrammet, AT-tjänstgöring samt specialiserat sig inom psykiatri. 

Enda programmet som ger dig direkt behörighet till Läkarprogrammet är Naturvetenskapsprogrammet inriktning natur. Då får du med dig allt som krävs för att bli behörig att söka utan att läsa till kurser på Komvux. 

Jag föreslår att du pratar med din studie- och yrkesvägledare på skolan om dina tankar och funderingar kring ditt val.

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information