Jag vet inte vilket program som är bäst för mig

28 dec 2021
FRÅGA
Hej! Jag har länge hoppat mellan vilken linje jag vill gå, har aldrig riktigt känt att jag verkligen fastnat för någon speciell! Men mitt absoluta dröm yrke är att bli pilot. Har googlat lite och de/den bästa linjen att gå då är Natur eller Teknik. Natur var jag lite inne på förut men insåg sedan att det nog skulle bli för mycket för mig. Har då tänkt att jag kan gå teknik. Men är inte särskilt intresserad eller speciellt duktig i matte. Jag är godkänd men ibland kan jag tycka det är riktigt svårt, jag har blivit diagnostiserad med adhd och fått medicin så den kan ju också hjälpa mig fokusera bättre på just matten. Men jag vill verkligen veta vad du tycker är bäst för mig. Min merit är inte heller super hög, ligger på 210 i merit. Jag har en termin kvar av 9:an så har ju chans att plugga upp dom. Är bara rädd att det ska bli för svårt eller att jag inte klarar det om jag nu ens skulle komma in..

Svar:

01 jan 2022

Hej! 

Tyvärr är det väldigt svårt att säga vad som skulle vara det bästa för just dig, det är det bara du själv som kan avgöra. 

Både Natur och Teknik är program där du läser mycket matematik och NO. På Natur läser du kemi, fysik och biologi. Medan du på Teknik läser kemi, fysik och teknik. Om du inte är intresserad av varken matematik eller NO-ämnena skulle jag inte rekommendera dig att välja någon av programmen då de kan uppfattas som tuffa. Speciellt om du inte tycker att ämnena är roliga. Det brukar rekommenderas att ligga på minst C i matte för att orka med programmen, samt bra betyg i NO. Kolla igenom programstrukturen för programmen och se om kurserna verkligen är något för dig. 

Du kan göra gymnasietestet och se vad som kommer fram på det om du tycker att det är svårt att veta vad som skulle passa dig. Testet hittar du här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval 

Jag tycker även att du ska gå igenom vilka ämnen du tycker är roliga och har lättare för i skolan. Vad som intresserar dig. Att gå ett program där du har intresse kommer göra dina studier mycket enklare. Kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan också och ta hjälp. Hen finns där för att hjälpa dig navigera genom gymnasievalet. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information