Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Jag vill bli kläddesigner

25 dec 2021
FRÅGA
Hej jag är 11 år och jag undrar om man behöver ha några speciella betyg för att bli modedesigner (vet ej hur man stavar) jag har älskat kläder ända sedan jag var liten och skulle vilja veta. Tack för er tid!

Svar:

01 jan 2022

Hej!

Vad roligt att du vill designa kläder! Det finns egentligen inget krav på att du måste gå ett specifikt gymnasieprogram för det eller speciella betyg. Du kan specialisera dig mot modedesign efter gymnasiet och det finns tre högskolor som erbjuder program i modedesign; Textilhögskolan (Högskolan i Borås), Beckmans Designhögskola och Konstfack.

För att komma in på de högre utbildningarna krävs ofta att du har gått någon form av grundutbildning. Vissa har gått Hantverksprogrammet på gymnasiet. Andra har valt inriktning efter gymnasiet och går grundutbildningar t ex på Tillskärarakademin som har flera olika utbildningar – exempelvis Mönsterkonstruktion med sömnad. Det Estetiska programmets inriktning bild och formgivning skulle också kunna vara ett alternativ. Vill du gå ett program som har en specialinriktning mot modedesign så finns det också, men då är det mindre skolor att välja på. De hittar du här: https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=modedesign

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information