kan man gå samhäll och lägga till kurser eller krävs det att gå natur för att bli läkare?

23 dec 2021
FRÅGA
Jag vill bli läkare inom cancer (onkolog) kan man gå samhäll och lägga till kurser eller krävs det att gå natur för att bli detta?

Svar:

31 dec 2021

Hej! 

För att kunna söka till Läkarprogrammet behöver du ha grundläggande behörighet + Matematik 4, Fysik 2, Kemi 2 och Biologi 2. 

Om du vill få direkt behörighet från gymnasiet bör du gå Naturvetenskapsprogrammet inriktning natur, då det är det enda programmet där du läser samtliga kurser och du har även utrymme till att lägga till kurser för full meritpoäng som kan vara avgörande för att få en plats på Läkarprogrammet. Antagningen ligger nästan alltid runt 21,5-22,5 på samtliga lärosäten för läkarprogrammet, vilket innebär att du behöver ha A i alla gymnasiekurser och full meritpoäng. 

Du kan gå Samhällsvetenskapsprogrammet, men du kommer inte hinna lägga till alla kurser du behöver för behörigheten utan får då läsa till resterande på Komvux efter gymnasiet, eller alternativt läsa ett Naturvetenskapligt basår på universitetet. För ett basår krävs grundläggande behörighet + Matematik 3. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information