Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan man bli läkare om man går natur sam, eller måste man gå natur natur?

22 dec 2021
FRÅGA
Hej!
Jag går i årskurs 9 nu och ska välja linje. Min fråga är då om man kan bli läkare om man går natur sam, eller måste man gå natur natur?

Svar:

31 dec 2021

Hej! 

För att kunna söka till Läkarprogrammet behöver du ha grundläggande behörighet + Matematik 4, Fysik 2, Kemi 2 och Biologi 2. 

Om du vill få direkt behörighet från gymnasiet bör du gå Naturvetenskapsprogrammet inriktning natur, då det är det enda programmet där du läser samtliga kurser och du har även utrymme till att lägga till kurser för full meritpoäng som kan vara avgörande för att få en plats på Läkarprogrammet. Antagningen ligger nästan alltid runt 21,5-22,5 på samtliga lärosäten för läkarprogrammet, vilket innebär att du behöver ha A i alla gymnasiekurser och full meritpoäng. 

Väljer du inriktning Natur och samhälle får du inte med dig alla kurser för behörigheten och lägger du till dem genom individuella valet låser du det för att uppnå full meritpoäng. Du kan alltid komplettera genom att läsa på Komvux. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information