Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Är sam eller ekonomi bäst? Är ekonomi svårt?

21 dec 2021
FRÅGA
Hej
Jag går i 9:an och ska söka gymnasium till våren. Jag har varit väldigt säker på att jag vill gå Samhäll linjen men har börjat tveka lite nu, jag vet tajming haha. Jag vill bli polis eller kriminolog och vet därför att jag kan gå både samhäll eller ekonomi. Jag har lite svårt för matte och har alltid hört att det är svårare eller mer matte på ekonomi, är det sant?
Jag undrar också vilken linje som är bäst om man kanske ändrar sig, vad kan man bli istället om man väljer att gå ekonomi? Jag han tyvärr inte gå till min SYV på skolan.
Tack!

Svar:

26 dec 2021

Hej!

Vilket program som är "bäst" är utifrån vad du anser är bäst som jag tyvärr inte kan svara på. Det handlar främst om vad du tycker verkar mest intressant och roligt, samt vad du vill använda din utbildning till. Du blir behörig både till Kriminologiprogrammet och polisutbildningen oavsett vilket av programmen du går. 

På Samhällsvetenskapsprogrammets alla inriktningar läser du 2 års matte, på Ekonomiprogrammet inriktning ekonomi läser du 3 års matte och på Ekonomi-juridik läser du 2-3 års matte. 

Jag rekommenderar dig att se över programstrukturen för båda programmen och se vilket program du tycker verkar passa dig bäst. Här hittar du Sam: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet 

Och här hittar du Ekonomi: https://www.gymnasium.se/sok/ekonomiprogrammet 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information