Jag mår inte så bra i skolan och skulle vilja byta till distans, hur gör jag?

20 dec 2021
FRÅGA
Hej!
Jag går andra året i gymnasiet. Redan första året, på vårterminen började det kännas jobbigt med skolan. Inte själva skolarbetet, utan att vara där och allting runt om. Nu har jag gått en termin av åk. 2 och det har blivit värre. Känner ångest och tryck över bröstet på vägen till skolan. Börjar lätt gråta och känner att det snabbt blir för mycket. Skolan har liksom blivit en plats där jag känner mig kvävd och instängd. Som sagt, själva skolarbetet och att plugga är inga problem för mig, det är själva platsen/situationen. Jag har en del frånvaro den här terminen(giltig), men vill ju ändå inte att det ska bli för mycket. Jag vet att det funkade mycket bättre med distanslektioner för mig. För då la jag upp en plan och skötte det jag skulle mycket bättre, utan den konstanta ångesten. Om jag har rätt, så finns det en del gymnasium som erbjuder distansundervisning, men när min mamma försökt kontakta de(många gånger), så har vi inte fått svar. Jag vet inte vad jag ska göra, men vet att jag vill ta tag i problemet så att jag kan känna att skolan inte är så jobbig och att skolan blir kul igen, vilket den har varit för mig innan. Är distansgymnasium ett alternativ eller har du något annat förslag eller liknande?
Tack!

Svar:

23 dec 2021

Hej! 

Vad tråkigt att du inte mår bra i skolan. Mitt råd till dig är att kontakta någon i skolan du går i nu för att se om det finns någon lösning som kan underlätta för dig. Exempelvis kurator, mentor eller studie- och yrkesvägledare. Eventuellt att din nuvarande studie- och yrkesvägledare kan hjälpa till om det är ett byte som skulle vara aktuellt för dig. 

Om distansundervisning är det enda som fungerar för dig så är det ett rektorsbeslut på vanliga gymnasieskolor. Det ska dock finnas särskilda skäl för att detta ska gå igenom. Gymnasium som har distansutbildning är Korrespondensgymnasiet. Det finns kontaktuppgifter både via telefon och mail som ni hittar här: https://www.korr.se/kontakt 

Som sagt rekommenderar jag dig att i första hand ta hjälp av din skola nu och se vad som kan göras för att underlätta för dig och din studiegång. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information