Jag är reserv på NIU, hur gör jag med gymnasieansökan?

19 dec 2021
FRÅGA
Denna fråga har ställts här ett par gånger tidigare men jag ser inte att ett tillfredställande svar getts. Frågan ör: om jag placerats som reserv idrottsligt på ett NIU program på en gymnasieskola, hur gör jag då vid gymnasievalet? Om jag vill ha en chans att komma in på NIU skolan vid ev plats idrottsligt måste jag väl söka denna skola med prio ett? Även om jag inte vill gå där om jag inte får en NIU plats? OM jag då kommer in på NIU skolan meritmässigt, stryks då mitt andrahandsval trots att jag ju inte kommit in på NIU?
Gör jag tvärtom om söker annan skola so. Prio ett och kommer in där är ju mitt NIU val struket om ifall jag skulle få en plats på NIU?
Frågan är alltså mer kortfattat om det finns någon samordning mellan dessa ansökningsprocesserna som ser om en elev står som reserv på NIU och därmed låter andrahandsvalet meritmässigt stå kvar tills slutgiltigt besöket på ev NIU PLATS?

Svar:

22 dec 2021

Hej! 

Det stämmer att om du valt att behålla din reservplats på NIU bör du söka det programmet/skolan som första alternativ. Det som kan hända annars är att du blir antagen till NIU men valt en annan skola och program där du inte kan kombinera NIU med dina studier och måste då avstå idrotten. 

Det finns ingen samordning utifrån det då det är två olika ansökningsprocesser. Kommer du in på ditt förstahandsval så stryks samtliga val under. Det gäller även om du kommer in på ditt andrahandsval och blir då reserv på första men resterande val under stryks. Förhoppningsvis kommer du dock fått svar angående NIU innan den slutgiltiga sökningen sker i maj och har då tid att ändra om dina val om det är aktuellt.

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information