Kan jag börja gymnasiet med F i matte?

19 dec 2021
FRÅGA
Hej jag ville bli konsult sjuksköterska
Men jag kommer kanske att inte få ett mattebetyg i år i 9:an min fråga är kan jag fortfarande gå på vård och omsorg utan matte betyg och om jag kommer in. Hur många ämnen kommer jag behöva lägga till så att jag kan gå på sjuksköterska högskolan

Svar:

22 dec 2021

Hej! 

För att kunna komma in på gymnasiet behöver du ha godkänt i svenska, matte och engelska. Sedan för yrkesförberedande program som Vård- och omsorgsprogrammet krävs även ytterligare fem kurser. Annars får du läsa upp detta på Introduktionsprogrammet och sedan söka till ett nationellt gymnasieprogram. 

För att kunna söka vidare till Sjuksköterskeprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Matematik 2a/b/c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Om du går Vård- och omsorgsprogrammet behöver du lägga till kurser i Svenska och Engelska för att få med dig grundläggande behörighet. Sedan erbjuder vissa skolor kurser som kompletterar för Naturkunskap 2 för de som går VO. Se vad som gäller på skolan du vill gå. Annars är det bra att i god tid säga till studie- och yrkesvägledare på gymnasieskolan att du vill få med dig kurser för behörighet till Sjuksköterskeprogrammet. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information