Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Om mina betyg inte räcker, kan jag höja mig på Komvux då?

17 dec 2021
FRÅGA
Hej, jag läser mitt första år på Naturvetenskapsprogrammet. Jag undrar hur betygen/omdömen sätts? Och om jag vill läsa till läkarlinjen och jag inte skulle ha tillräckligt med poäng inför högskola kan jag gå komvux och få de betygen som krävs för att komma in? Hur är det med det?

Svar:

22 dec 2021

Hej!

Du får betyg efter varje avslutad kurs. Vilket innebär att när du läst klart exempelvis matte 1 så får du ett betyg för den kursen. 

Om dina betyg inte räcker för att söka till Läkarprogrammet kan du ansöka om prövning på Komvux. Det innebär att du läser kurser du vill höja dig i på egen hand och sedan tentar av genom slutprov. Varje prövning kostar 500 kr. Här kan du läsa mer om prövning på Komvux: https://allastudier.se/tips-o-fakta/hoj-betygen-genom-provning-16814 

Du kan även göra högskoleprovet för att öka dina chanser att bli antagen om betygen inte räcker. Högskoleprovet är ett kunskapsprov och du söker då med resultatet från provet och hamnar i en till urvalsgrupp för att kunna bli antagen till programmet. Här kan du läsa mer om högskoleprovet: https://allastudier.se/tips-o-fakta/h%C3%B6gskoleprovet-15834 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information