Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur översätter vi grundskolebetyg från IB grundskola?

16 dec 2021
FRÅGA
Hej
Min son går på Vasa internationals IB grundskola.
Jag hittar ingen stans hur man omvandlar hans betyg för gymnasieansökan. Jag ser att det finns för universitet.

Finns det någonstans som man kan hitta det. Jag tänker så att skolorna han söker till också kan veta hur de omvandlas. Han har 7 or (maxpoäng) i de flesta ämnen därav vore det synd om han inte kan söka de skolor han vill nu när han gärna vill gå tillbaka till svensk skola.

Svar:

21 dec 2021

Hej! 

För att få gå ett nationellt program i gymnasieskolan krävs att du har slutfört årskurs 9 i grundskolan eller motsvarande utbildning. Så du måste kolla med skolan vilket år som motsvarar år 9 enligt deras läroplan. Om han har läst svenska på sin skola så kommer han troligtvis vara behörig till de nationella gymnasieprogrammen på samma sätt som de som gått svensk grundskola. Här kan du se vad behörigheten till de olika gymnasieprogrammen är: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264.

Här finns en omvandlingstabell för IB betygen till den svenska skalan: https://www.uhr.se/syv/hogskola-med-utlandska-meriter/internationell-baccalaureate-ib/meritvardering/

Kontakta och ta hjälp av skolan då jag är säker på att de vet hur det fungerar och hur ni ska gå tillväga.

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information