Hur kan jag höja mig för att komma in på utbildningen jag vill på?

15 dec 2021
FRÅGA
Jag vill läsa sjuksköterskeprogrammet men mina gymnasiebetyg är för låga. Jag har utländsk gymnasieutbildning som är bedömt här men jag vill höja mina meritvärde utländska betyg. Jag har några frågor om hur kan jag göra det :
1. Jag har läst Engelska 6 i mitt hemland men jag vill höja min betyg. För att uppnå detta behöver jag läsa alla kurser igen: Engelska delkurs 1,2,3,4 och sen Engelska 5,6 eller det räcker med att läsa bara Engelska 6 igen?
2. Hur många kurser behöver jag läsa igen för att få +3 meritpoäng?
Tack!

Svar:

21 dec 2021

Hej! 

Om du redan har betyg kan du inte läsa om kurser utan du kan ansöka om att få göra en prövning på Komvux. Prövning innebär att du på egen hand läser in kursen och sedan tentar av den genom ett slutprov. Varje provtillfälle kostar 500 kr. Detta kan du göra i samtliga ämnen du vill höja dig i och du kan göra det hur många gånger du vill. 

Det beror helt på vilka betyg du har och vilka betyg du får genom din prövning. Om du har behörigheten från gymnasiet men betygen inte räcker kan du även göra högskoleprovet. Provet ges två gånger om året, en på våren och en på hösten. Du söker du med ditt provresultat och kan konkurrera om en plats utifrån fler urvalsgrupper. 

Här kan du läsa mer om att göra prövning på Komvux: https://allastudier.se/tips-o-fakta/hoj-betygen-genom-provning-16814 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information