Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur söker jag LIU?

14 dec 2021
FRÅGA
Jag spelar ishockey och har tänkt att söka hockeygymnasium men jag har några frågor
1. Jag vet att man kan söka ett NIU utan att de spelar nån roll vart man bor men kan jag söka ett LIU utan att jag bor i staden där det ligger? Och isåfall hur går dom uttagningarna till?
2. Om jag väl kommer in på själva hockeygymnasiet, har jag då en säker plats på skolan eller kan jag bli nekad av skolan och då inte kunna gå på hockeygymnasiet?

Svar:

21 dec 2021

Hej! 

Ansökning för NIU och LIU ser olika ut. Om du söker LIU söker du detta i samband med att du söker till ditt gymnasieprogram och det sker inga uttagningar för detta. Din sport kommer då ta upp ditt individuella val och låsas med träningar och teoretisk undervisning.

NIU däremot söker du via ditt förbund och du får åka på uttagning för att se om du kommer med. Sedan söker du ett gymnasieprogram som du kan läsa i kombination med din idrott. Detta kan variera mellan vad skolor erbjuder så kolla vad som gäller där du ska söka. 

Om du kommer med NIU ger det inte dig en garanterad plats på gymnasieprogrammet du sedan söker. Utan du behöver fortfarande uppfylla kraven för att bli antagen till programmet utöver NIU. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information