Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag hoppa av gymnasiet och börja jobba istället och sen plugga upp på komvux?

13 dec 2021
FRÅGA
hej jag är en 16 årig kille som har en fråga angående min skolgång. Jag har gått i gymnasiet nu i några månader jag valde vvs och känner att det är ett okej yrke. Min fråga är om man kan börja jobba nu och sen gå en vuxen utbildning när man fyllt 18år? är väldigt skoltrött och har inget som pushar mig till skolan tror jag hade sätt mer om man hade en lön därför vill jag börja jobba istället

Svar:

23 dec 2021

Hej! 

De allra flesta arbetsgivare kräver att anställda har minst gymnasiekompetens och för att kunna arbeta inom VVS behöver du ha en yrkesexamen för att kunna gå ut och jobba redan nu. 

Bra att veta är även att för att kunna hoppa av gymnasiet innan du fyllt 18 år och är myndig behöver dina vårdnadshavare vara med och ta beslutet. Jag rekommenderar dig att prata med någon på skolan, exempelvis mentor, kurator, studie- och yrkesvägledare eller annan som kan hjälpa dig med din situation. Du behöver även prata med dina vårdnadshavare om tankarna du går i. Om du hoppar av skolan kommer du inte längre få studiemedel då du inte längre studerar. 

Som sagt, mitt råd är att prata med någon om din situation för att se vad det går att göra för att underlätta din situation. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information