Kan jag bli förlossningsläkare direkt efter vård- och omsorgsprogrammet?

13 dec 2021
FRÅGA
Hej, jag läser på gymnasiet vård och omsorgsprogrammet, och vill bli förlossningsläkare, kan jag ansöka mig till det på universitet/ högskolan direkt efter gymnasiet?

Svar:

20 dec 2021

Hej! 

Tyvärr kan du inte söka direkt till högskola eller universitet direkt efter Vård- och omsorgsprogrammet, då det är ett yrkesprogram. Det innebär att du saknar grundläggande behörighet och behöver läsa ytterligare svenska och engelska. Det kan du lägga till genom individuella valet. Gör du detta får du som sagt grundläggande behörighet men för att kunna söka till Läkarprogrammet, vilket är enda vägen för att bli förslossningsläkare, krävs även att du har läst upp till Matematik 4, Kemi 2, Fysik 2 och Biologi 2. Detta hinner du inte göra under gymnasiet utan får läsa till kurserna då via Komvux. 

Om du istället är intresserad av barnmorska kan du läsa Sjuksköterskeprogrammet på universitetet och sedan utbilda dig vidare till barnmorska. För detta behöver du även Grundläggande behörighet + Matematik 2a/b/c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2 och Naturkunskap 2. Några skolor erbjuder elever som går VO att läsa kurser så de kan bli direkt behöriga till Sjuksköterskeprogrammet. Kolla vad som finns på din skola genom att prata med studie- och yrkesvägledare. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information