Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Måste jag läsa nivå 1 innan jag kan läsa nivå 2 på kurser?

11 dec 2021
FRÅGA
Hej!

Jag läste ekonomi i gymnasiet och vill läsa vidare till läkare. Jag tänkte läsa upp dem ämnen som är obligatoriska på Komvux eller liknande. Bland dem ämnen som krävs är Biologi 2, Kemi 2 och Fysik 2. Innebär detta att jag också behöver läsa upp Kemi 1 och motsvarande för dem andra ämnena, eller räcker det med att endast läsa Kemi 2?

Tack!

Svar:

19 dec 2021

Hej! 

För att kunna läsa nivå 2 av de naturvetenskapliga ämnena krävs att du läst nivå 1 då det gäller som förkunskapskrav. Detta gäller oavsett vilken kurs och ämne du läser. 

För att bli behörig till Läkarprogrammet krävs grundläggande behörighet + Matematik 4, Kemi 2, Fysik 2 och Biologi 2.

Bra att veta är att antagningspoängen till Läkarprogrammet nästintill alltid ligger runt 22,5, vilket innebär att du behöver A i samtliga ämnen från gymnasiet och full meritpoäng. Om betygen inte räcker finns även möjligheten att göra högskoleprovet och komma in på det sättet. Du hittar antagningsstatistik på UHR:s hemsida här: https://www.uhr.se/studier-och-antagning/antagningsstatistik/ 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information