Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Jag trivs inte på min skola och vet inte vad jag ska göra. Kan ni ge mig tips?

09 dec 2021
FRÅGA
Hej!
Jag går andra året på gymnasiet men trivs inte så bra. Hon jag umgås mest med i klassen ska byta gymnasium och jag känner mig ganska ensam. Jag försöker hänga med de andra i klassen men känner mig inte så inkluderad och jag lyckas inte komma in i en grupp. Alla umgås i ganska stora grupper vilket gör det extra svårt att komma in då jag trivs bättre i mindre grupper. Jag känner inte att jag klickar så bra med någon annan i klassen förutom min kompis som ska sluta då alla är ganska olika mig. De andra är mer pratsamma medan jag är mer tillbakadragen.
Det är så jobbigt att varje dag sitta själv i klassrummet för att ingen vill sitta med en. Eller känna stress över att försöka få en plats vid ett bord vid lunchen för att slippa äta själv.
Jag vill gärna byta gymnasium och få en ny chans till att skaffa vänner och få en rolig gymnasietid. Jag trivs med mina lärare och själva skolan, men känner inte riktigt att jag passar in. Samtidigt så är det jobbigt att byta när det gäller kurser och så eftersom jag snart har gått halva gymnasiet. Man vet ju inte heller om det blir sämre eller bättre på den nya skolan.
Hur ska jag göra, finns det några tips? Ska jag försöka byta till någon annan skola eller försöka vara kvar? Jag vet att bara jag kan bestämma detta men skulle behöva höra vad någon annan tycker.
Jag undrar också om det är möjligt att byta från samhäll till barn och fritid och börja om 1:an? Försvinner alla mina betyg då?
Stort tack om ni kan tänka er att svara!

Svar:

17 dec 2021

Hej! 

Vad tråkigt att du känner så! Jag skulle verkligen rekommendera dig att prata med någon på skolan om din situation. Exempelvis kurator, skolsköterska eller någon annan som du har förtroende för. Det är inte allt lätt att hitta sin plats och känna sig som hemma i olika situationer och då kan det vara bra att prata med någon om hur man känner för att få hjälp att hantera det och se potentiella lösningar som skulle kunna underlätta. 

Du kan även prata med studie- och yrkesvägledare om det skulle vara ett eventuellt skol- eller programbyte som du känner är aktuellt. 

Om du väljer att byta och söka om, så söker du med grundskolans betyg men du får ta med dig betygen från de kurser du redan klarat. Alltså behöver du inte läsa om det du redan läst. Du kan byta skola och hoppa in i klassen med jämnåriga om det finns en ledig plats på den nya skolan eller linjen de kan erbjuda dig. Annars kan du söka om och börja första året igen med de som går i året under. Detta är som sagt något studie- och yrkesvägledaren på skolan kan hjälpa dig med. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information