Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vad är skillnaden mellan sam sam och sam bettende?

06 dec 2021
FRÅGA
Hej,jag går i åk9 och börjar bli stressad inför vad för linje jag vill ta eller vad jag vill bli i framtiden.Jag har det lite svårt med matten och är darför rädd att ta ekonomi linjen om inte ekonomi funkar tror jag att jag ska ta samhälle men vet inte vilken inriktning.Vad är skillnaden mellan sam sam och sam bettende?

Svar:

13 dec 2021

Hej!

Att välja gymnasium kan kännas svårt men mitt råd är att välja det du tycker känns roligast och du tror att du skulle trivas med de kommande tre åren. Välj ett program med kurser du är intresserad av för att underlätta din egen studiegång. 

Ekonomi och sam är ganska lika, men skiljer sig mellan Moderna språk och Matte främst. Sedan är det olika inriktningar. 

Inom Samhällsvetenskapsprogrammet läser du olika kurser inom inriktningarna. På beteende läser du Ledarskap och organisation, Kommunikation, Psykologi 2a, Samhällskunskap 2 och Sociologi. Går du sam-sam läser du Geografi 1, Historia 2a, Religionskunskap 2, Samhällskunskap 2 och Samhällskunskap 3. 

Jag föreslår att du kollar på programstrukturen och se vilka kurser du är mest intresserad utav. Här kan du se vilka kurser du läser inom de olika inriktningarna: https://www.gymnasium.se/sok/samhallsvetenskapsprogrammet 

Du kan även jämföra Ekonomiprogrammet och Sam för att se vilka kurser som skiljer sig främst. Ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare i skolan, hen finns där för att hjälpa dig navigera inför ditt gymnasieval. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information