Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Jag vill byta till sam men har inte behörigheten från grundskolan, hur kan jag göra?

05 dec 2021
FRÅGA
hej jag är 16 och jag undrar hur man kan läsa upp historia, geografi, samhällskunskap eftersom jag fick f i dom i grundskolan. jag går på gymnasiet nu men vill gärna byta till samhällsprogrammet. så jag undrar bara hur jag kan läsa upp dom och jag går inte på ett gymnasie som har det programmet så vill gärna ha svar på frågan.

Svar:

17 dec 2021

Hej! 

Jag skulle behöva lite mer information för att kunna hjälpa dig med din fråga. Först och främst är ju kurserna du nämner ett krav för att kunna söka till Samhällsvetenskapsprogrammet från grundskolan. Saknar du dessa ämnen är du inte behörig. Det finns inte riktigt en möjlighet att läsa upp dem för ett annat program om du är behörig ett yrkesprogram och redan går på gymnasiet. Du kommer läsa samhällskunskap och historia nu när du går på gymnasiet men det är inte säkert att du kan tillgodoräkna dem för vad du saknar från grundskolan. 

Det skulle ta dig längre tid än att bara gå klart programmet du går nu och om det är någon utbildning du vill läsa efter och saknar behörighet för då läsa upp ämnena på Komvux efter gymnasiet. 

Jag rekommenderar dig att prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan och ser om det finns några alternativa möjligheter för dig då detta behöver ses över för just din situation. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information