Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Kan jag gå naturvetenskapligt basår om jag går sam?

05 dec 2021
FRÅGA
Hej! just nu går jag första året på gymnaiset på samhällsprogrammet, jag ångrar att jag inte börja på natur men som jag har förstått kan man ta ett naturvetenskapligt basår. Jag undrar då ifall jag tar ett naturvetenskapligt basår kommer det säkra en plats i tex tandläkarprogrammet eller tex läkarprogrammet på just den skolan jag pluggade det naturvetenskapliga året? För meriten förblir ju dem samma från gymnasiet, ökar chanserna ifall man har höga merit från gymnasiet även fast man gått sam?

Svar:

12 dec 2021

Hej! 

Du kan absolut gå ett naturvetenskapligt basår efter gymnasiet om du inte gått Naturvetenskapsprogrammet. Du behöver då se till att få med dig Matematik 3b/c för att bli behörig till basåret. Detta kan du välja till genom ditt individuella val eller programfördjupning. 

När du går ett naturvetenskapligt basår ger kurserna enbart dig behörighet, vilket innebär att betygen från gymnasiet fortfarande är de som gäller. De kommer alltså inte att ersättas av basåret, utan det ger dig bara behörighet. Desto bättre betyg från gymnasiet, desto större chans har du att komma in på tandläkarprogrammet eller läkarprogrammet. Det krävs nästan alltid A i samtliga ämnen och full meritpoäng för att bli antagen till båda programmet, då antagningspoängen brukar ligga på runt 22,5. 

Du kan inte säkra en plats eller bli automatiskt antagen till varken läkarprogrammet eller tandläkarprogrammet om du läser ett basår, oavsett vilken skola du väljer att gå på. Detta för att konkurrensen är för hård och alldeles för många sökande till programmen för att detta ska kunna ske. Du får alltså söka på samma villkor som alla andra när du uppnått behörighet. 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information