Vad kan jag bli efter att jag gått VO?

05 dec 2021
FRÅGA
Hej! Jag vill gå Vård och Omsorgsprogrammet och har flera frågor.

1. Vad kan jag börja jobba som direkt efter studenten? Man blir ju undersköterska men det kan man ju vara på olika sätt. Kan jag jobba som personlig assisstent eller elevassisstent direkt? Basically vilka yrken kan jag ha utan vidareutbildning.

2. Om man vill läsa vidare till något som kräver exempelvis Fysik 1 + 2, men jag ju inte har de kurserna, hur läser man in dem på komvux? Liksom praktiskt hur går man till väga? Kostar det något?

Tack!

Svar:

12 dec 2021

Hej!

När du gått klart Vård- och omsorgsprogrammet är du utbildad undersköterska som du själv nämner. Du kan alltså arbeta som undersköterska eller personlig assistent både inom privat eller offentlig sektor. Som undersköterska kan du arbeta inom hemtjänsten, på vårdboende, på sjukhus eller kommunalt. Du kan även arbeta som personlig assistent hos privat arbetsgivare, organisationer eller kommun. 

Efter din examen har du en yrkesexamen. Detta innebär också att du inte har grundläggande behörighet för vidare studier om du inte under gymnasiet valt att läsa till så du har två års engelska och tre års svenska. Många göra detta genom sitt individuella val där du har 200 poäng att läsa valfria kurser. Du kan prata med skolans studie- och yrkesvägledare om detta när du börjar gymnasiet.

Vill du läsa till detta, eller även ytterligare kurser gör du det på Komvux. Du går då genom kommunen du är folkbokförd i och ansöker genom dem, då det är kommunen som har hand om antagningen. Du hittar information på kommunens hemsida om vuxenutbildning eller Komvux. Det är gratis att läsa på komvux. 

Här kan du läsa mer om vård- och omsorgsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/vard-och-omsorgsprogrammet 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information