Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Är de bäst att gå natur eller teknik om man vill bli arkitekt?

05 dec 2021
FRÅGA
Hej! Jag funderar på att studera naturvetenskapliga programmet. Jag skulle vilja bli någonting inom arkitekt-området, men är osäker om man kan bli arkitekt efter naturvetenskapliga programmet. Vilken väg tar man om man läser natur? Måste man lägga till kurser?
För att gå på universitet där man läser arkitektur måste man väl ha ett portfolio med skisser och annat, måste man lära sig arkitektur utanför skolan då?
Jag antar att teknik är ett bättre program för att bli arkitekt men skolan jag vill gå på erbjuder inte teknikprogrammet.

Svar:

12 dec 2021

Hej! 

Du är behörig till arkitektprogrammet både om du går Naturvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammets med samtliga inriktningar på både programmen. Du behöver inte heller ha en färdig portfolio för att kunna söka till Arkitekturprogrammet vid ett universitet eller högskolan, utan söker med gymnasiebetyg eller högskoleprovet. För att komma in på Arkitektprogrammet krävs grundläggande behörighet + Matematik 3b/c, Samhällskunskap 1b och Naturkunskap 2 (alt. Kemi 1 & Fysik 1a, eller 1b1+1b2).

Du ska välja det programmet du tycker känns bäst och roligast under de kommande tre åren. Ta hjälp av studie- och yrkesvägledare på skolan om du vill bolla idéer och tankar. Båda programmen är möjliga och ger direkt behörighet vidare. 

Du kan använda dig av Skolverkets behörighetsvisare och se vad du blir behörig till efter olika gymnasieprogram: https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/behorighetsvisaren 

Här kan du läsa mer om att bli arkitekt: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/arkitekt-11446 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information