Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Ingen av skolorna i min kommun känns bra, vad ska jag göra?

30 nov 2021
FRÅGA
Hej, jag gå i 9 an och har länge funderat på att börja på naturvetenskapligapogramet. På senaste har jag kollat vilka skolor som finns i min kommun, men känner inte att någon skola är för mig. Efter ett tag så hittade jag en gymnasie skolan i Lund som även är ett internat som jag tycker är något som passar mig. Men problemet är att skolan ligger i Lund, jag bor i Norrköping och jag vet inte om det är en bra ide att söka till en skola så långt bort.

Svar:

08 dec 2021

Hej! 

Om du vill söka till en skola i en annan kommun finns det lite riktlinjer att förhålla sig till och bra saker att veta innan. Om skolan inte har riksintag innebär det att elever från andra kommuner kommer i "andra hand" medan platserna främst tilldelas elever bosatta i kommunen. 

Man kan ansöka om inackorderingstillägg men det är enbart under förutsättning att programmet inte erbjuds i din hemkommun. Naturvetenskapsprogrammet finns som du säger i din hemkommun, vilket innebär att du inte kommer få tillägget. 

Att flytta kan bli en stor omställning, men är det något man känner att man är redo för är det absolut ett alternativ. Allt handlar om hur du känner och vad du tror skulle fungera bäst för dig. 

Jag rekommenderar dig till att prata med studie- och yrkesvägledare på din skola för att kunna bolla dina tankar och idéer kring gymnasiet. Hen finns där för att hjälpa dig navigera genom ditt gymnasieval.

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information