Hej jag har några frågor jag skulle vilja ställa

30 nov 2021
FRÅGA
Hej!
jag har ett par frågor att ställa
1. jag undrar om man går naturvetenskapsprogrammet i gymnasiet och lägger till inriktningen teknik bl.a kan man då efter gymnasiet bli ingenjör eller mäklare bara har flera val att bli?
2. jag går i 8an just och har 8 f:n 7 e:n och 2 d:n men men tror du att det går att hinna förbättras till alla a:n i nian?
3. måste man ha alla a:n för att komma in på universitet också?
4. måste man plugga i 4-7år för att ha en bra lön eller så kan man vara runt 24 och har pluggat klart och är en barnmoska,barnläkare,kirurg mm


Svar:

08 dec 2021

Hej! 

Om du väljer att läsa Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap så blir du direkt behörig till de flesta utbildningarna på högskolenivå. Du är, utan att lägga till kurser i teknik, direkt behörig till att söka Fastighetsmäklare och ingenjörsutbildningar om du läser natur-natur. 

Bra att veta är dock att Naturvetenskapsprogrammet är ett program där du bör redan från grundskolan ha bra betyg och tycka om matematik och NO. Det är högt tempo och du läser matematiken dubbelt så fort än på andra program, vilket kan kännas tufft. Är detta inte några av ämnena du tycker om skulle jag rekommendera dig att se vad det kan finnas för andra program som har kurser och ämnen du är mer intresserad av. 

Möjligheten att få E kan alltid finnas. Det handlar främst om du lägger ner tillräckligt med arbete för att nå betygen samt har förståelsen för kurserna. 

Om du är intresserad av att bli läkare kan jag redan nu säga att de inte finns någon snabb genväg. Med gymnasiet inräknat tar det ca 15 år att utbilda sig och du är inte klar när du är 24 år om du vill bli kirurg eller barnläkare. Tre år på gymnasiet, fem och ett halvt år på läkarprogrammet på högskolan/universitetet, ett och ett halvt år AT-tjänstgöring sedan fem års specialisering till kirurg eller andra val.

För att kunna konkurrera om en plats på Läkarprogrammet krävs i snitt A i samtliga ämnen på gymnasiet och full meritpoäng. Då landar du på 22,5. Detta innebär att du behöver A i alla ämnen och inte bara NO och Matematik, utan också alla andra kurser. 

Om du istället vill bli barnmorska behöver du först gå tre år på gymnasiet, tre år på sjuksköterskeprogrammet på högskola/universitet, arbeta minst 12 månader efter din examen och sedan utbilda dig vidare till barnmorska på ett och ett halvt år. 

Att nå en lön man är nöjd med kan ta några år för att arbeta upp erfarenheten och beror på hur din ingångslön ser ut efter din examen.

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information