Jag vet inte vad jag vill bli inom vården?

29 nov 2021
FRÅGA
Hej! jag går tredje år på gymnasiet och går vård och omsorg linjen. Som det ser nu ut ville vidare läsa men är osäker vad ska jag läsa men i alla fall har tänkt att läsa till operationssjuksköterska, ambulanssjuksköterska, medicinska sekreterare som jag har nämnt förut har inte bestämt mig än. Jag undrar om ni kan göra lista att vad kan man läsa vidare efter vård och omsorg programmet. Dessutom skulle bli jätte tacksam om ni skriver hur lång tid tar det att läsa och vilka betyg behöver man!

Svar:

06 dec 2021

Hej! 

Om du vill läsa till någon form av specialistsjuksköterska behöver du först vara legitimerad sjuksköterska och vanligtvis varit yrkesverksam i minst 12 månader. Detta blir du efter att ha gått Sjuksköterskeprogrammet på universitetet. Programmet är 3 år, blandat med teori och praktik. Sedan kan du läsa vidare inom något specialiseringsområde, vilket brukar vara på ca 1 år. För att vara behörig till Sjuksköterskeprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2 & Samhällskunskap 1b/1a1+1a2

Medicinsk sekreterare är en yrkesutbildning som du läser på en yrkeshögskola. Utbildningen är en tvåårig utbildning. För att bli behörig till Medicinsk sekreterare krävs Grundläggande behörighet. 

Grundläggande behörighet får du inte automatiskt om du läser Vård- och omsorgsprogrammet, då det är ett yrkesprogram. Du behöver då läsa till en svenska kurs och en engelska kurs. Grundläggande behörighet innebär att du har godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i Svenska 1, 2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 5 & 6 och Matematik 1.

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information