Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Måste man gå natur eller teknik för att kunna bli flygledare?

25 nov 2021
FRÅGA
Hej jag undrar om att måste man läsa natur eller teknink för att kunna bli behörighet till vidare utbildning som flygledare.

Svar:

06 dec 2021

Hej! 

Vad spännande med flygledare!

Nej, du behöver inte gå Natur- eller Teknikprogrammet för att söka till flygledare. Det är bara förslag på program att gå. Enligt Luftfartsverket kräver de för att bli behörig till utbildningen för flygledare en gymnasieexamen enligt skollagen (2010:800) och lagen (2010:801) om införande av skollagen (2010:800). Detta innebär som minst en yrkesexamen från ett yrkesförberedande program, exempelvis Fordon- och transportprogrammet. Du kan alltså gå vilket gymnasieprogram som helst. Sedan utgår de även ifrån fyra olika testfaser: 

  • Fas 1 & 2 innebär olika tester som mäter de anlag och förmågor som krävs för att klara utbildningen och jobbet som flygledare.
  • Fas 3 är personliga egenskaper. 
  • Fas 4 är medicinsk kontroll och säkerhetskontroll.

Testerna som du gör sker på engelska. Så det är en god förutsättning att du har goda engelska kunskaper för att kunna bli flygledare. Här kan du läsa mer om att bli flygledare: https://www.lfv.se/bli-flygledare 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information