Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Är det smartare att gå IB än natur?

25 nov 2021
FRÅGA
Jag tänkte gå naturvetenskap med inriktning natur och undrar om det är långsiktigt värt det att gå en IB utbildning. Jag förstår faktumet att utbildningen räcker genom hela Europa men om man inte har någon framtidsplan utanför landet så känns det som om man bara förvärrar sin språkförståelse på Svenska genom att gå >50% ämnen på Engelska. Går en IES just nu och märker av det redan nu.

Svar:

01 dec 2021

Hej! 

Den stora skillnaden är som jag tror du vet, språket. På IB-programmet är all undervisning förutom Svenska på engelska. Det är två olika program men det går att få samma behörighet på IB-programmet som man kan få av Naturvetenskapsprogrammet. Du har möjlighet att studera utomlands och blir direkt behörig till vissa utbildningar genom IB-programmet. Dock hindrar inte detta dig från att studera utomlands om du gått något annat nationellt program på svenska och sedan är intresserad av utlandsstudier. 

Jag rekommenderar dig att läsa om de olika utbildningarna och känna efter vilken du tror skulle passa dig bäst. Detta handlar främst om du tror att du orkar/vill läsa gymnasiet på engelska eller inte. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information