Kan jag lägga till kurser på estetiska och få liknade behörighet som sam?

23 nov 2021
FRÅGA
Hej! Jag ska snart välja gymnasium och jag vet inte ifall jag vill gå sam beteende eller estet bild och form. Jag absolut älskar att måla och rita och är väldigt intresserad utav de men jag vet inte ifall det är så så smart att välja det när jag inte har någon aning vad jag vill bli i framtiden och därför är jag lite inne på sam beetende. Tycker psykologi och människo hjärnan är väldigt intressant men inte lika intressant som att måla. Så jag undrar ifall jag väljer till vissa ämnen som matte 2 och naturvetenskap kommer jag ungefär få samma behörighet och samma möjligheter som om jag gick sam?

Svar:

01 dec 2021

Hej! 

Då både Estetiska programmet och Samhällsvetenskapsprogrammet är högskoleförberedande har du grundläggande behörighet oavsett vilket du väljer. På Sam läser du två år matematik och två år moderna språk, medan du på Estetiska läser ett år matte och moderna språk bara är ett tillval, alltså inte obligatoriskt. Du läser även mer samhällskunskap på Sam. 

Du kan som du säger lägga till mer matte, naturkunskap, samhällskunskap eller vad du själv önskar för att få likvärdig behörighet med dig från Estetiska. Detta kan du göra i din programfördjupning eller individuella val.

Du kan då flagga tidigt för att du vill lägga till kurser när du börjar gymnasiet. Du tar då hjälp av din studie- och yrkesvägledare på skolan. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information